Meesterschap
“Tijdens de afscheidsspeech denken we elke keer:
waarom hebben we die kennis niet overgedragen!?”
U wilt uw senior experts inspireren en vasthouden? En u wilt tegelijkertijd nieuwe werknemers kunnen aantrekken en opleiden? Begrijpelijk, want met die medewerkers borgt u de continuïteit van uw bedrijf.
De impliciete – strategische – kennis en expertise (vaardigheden, ervaringen, knowhow, relaties, organisatiesensitiviteit en netwerken) van medewerkers leveren uw bedrijf een concurrentievoordeel op. Dit soort kennis is uniek per werknemer, kan niet goed vastgelegd worden en is daarmee moeilijk overdraagbaar. En het is precies de kennis die de nieuwelingen ontberen.
Het traject Meesterschap traint senior medewerkers (Meesters) om nieuwelingen, juniors, stagiaires of zij-instromers (Gezellen) te coachen: Hoe op de beste manier hun kennis, vaardigheid, zelfstandigheid te stimuleren en te ontwikkelen, in plaats van alleen maar voordoen of adviseren.
Wij richten ons daarmee niet op overdracht van kennis, maar op de vaardigheden die een ‘Meester’ nodig heeft om dat succesvol te doen.
Borging
Na afloop zullen uw Meesters nieuwe medewerkers kunnen trainen. Daarnaast omvat het traject borging in de organisatie: instellen van een Mastergroep, intervisie, ambassadeurschap en eventueel het beheer van strategische expertisegebieden. De nadruk op Meesterschap kan ook gebruikt worden om weer volgende stagiaires en medewerkers te interesseren voor uw bedrijf. Afhankelijk van uw voorkeur kan het traject aangepast worden om bepaalde aspecten meer of minder te benadrukken.
Wanneer is het traject Meesterschap inzetbaar?
Invoering van Meesterschap is met name geschikt voor bedrijfsonderdelen waar een nadruk ligt op kennis en expertise. Expertise die complex is, technisch, of in steeds andere situaties moet worden toegepast. En die derhalve moeilijk overdraagbaar is.
Afhankelijk van de situatie en van uw specifieke wensen kan een aanpak gekozen worden. Ook vraagt het van de organisatie wellicht aanpassingen: de Meester-rol moet ondersteund worden en de aanwezigheid van werknemers in de rol van Gezel is gewenst. Wij overleggen graag met u.
3e Carrièrefase
Onderzoek toont aan dat senior medewerkers gezonder de eindstreep halen als ze erkend worden voor hun vakmanschap en u samen met hun een zinvolle invulling vindt voor hun 3e carrièrefase.
Heel concreet: in plaats van hun motivatie te hoeven onderzoeken kunnen deelnemers met hun vak en met collega’s bezig zijn. Het bedrijf profiteert van hun bevlogenheid en heeft ook direct baat hiervan. Door ze in hun kracht te zetten versterkt u het gevoel dat ze waardevol voor het bedrijf zijn. Onze ervaring is dat oudere werknemers vaak ronduit dankbaar zijn om aan het eind van hun carrière hun jarenlange expertise in te zetten en hierin een nieuwe inspiratie te vinden.
Wilt u samen met uw medewerkers onderzoeken, experimenteren, inspiratie hervinden, een nieuwe richting uitproberen? Het kan allemaal. Onze insteek is: De handen uit de mouwen en vooruitkijken!
Duurzame inzetbaarheid
Duurzame inzet
Het traject Duurzame Inzet is een HR-interventiestrategie specifiek ontwikkeld om werknemers te stimuleren actief hun bevlogenheid te hervinden. Het kijkt in eerste instantie naar de inzet en bezieling van de medewerker, en op grond daarvan naar inzetbaarheid voor de organisatie.
Het onderscheidt zich van het gangbare coachen, dat zich richt op te ontdekken wat de cliënt kan en wil, doordat wij ons vooral richten op het vormgeven en realiseren daarvan. Het onderscheidt zich van resultaatgerichte methodieken (NLP, Act), doordat wij doelgericht zijn en accepteren dat het doel en de weg ernaar toe niet op voorhand vastliggen en onderweg kunnen veranderen. Wij zijn niet op zoek naar oorzaken en kijken niet teveel naar het verleden, maar wij zijn toekomstgericht. Onze aanpak beoogt mensen actief te laten onderzoeken en experimenteren. Wij hanteren verkennende en creatieve technieken.
Het traject Duurzame inzet zorgt ervoor dat medewerkers plezier in hun werk hervinden en voorkomt potentiële burnout-situaties (stress, verlies van motivatie, reïntegratie-problematiek).
Wanneer komt het traject Duurzame inzet van pas?
Indien sprake is van signalen dat een medewerker de drive, spirit, vitaliteit voor het werk verliest en aan iets nieuws toe is. Hoewel medewerkers over het algemeen niet expliciet met deze vraag bij HR zullen komen, zal elke HR-Manager dergelijke signalen kunnen aanwijzen. Het traject Duurzame inzet is geschikt om in zulke gevallen poolshoogte te nemen. Het kan aan de medewerker worden voorgesteld zonder veroordelend over te komen; die wordt uitgenodigd om te onderzoeken en te experimenteren, inspiratie te hervinden of een nieuwe richting uit te proberen.
Ook is het geschikt in situaties van verandering: ander werk, andere werkomgeving, andere klant, et cetera. Om medewerkers daarin te bekrachtigen.
Met name is het geschikt voor werknemers die vooruit willen kijken, actief aan de slag willen, de handen uit de mouwen steken in plaats van teveel gesprekken voeren en achterom te kijken.